Bratislava, 2.októbra 2023

Raz za rok majú somelieri možnosť overiť si, čo sa za rok naučili, kam sa posunuli a aké sú nové trendy vo svete. Majstrovstvá somelierov SR 2023, ktoré sa konali 2.októbra 2023 v bratislavskom hoteli Matyšák, poznajú svojho víťaza. Stal sa ním Martin Parýzek (ČR) somelier spoločnosti Californian wines. Na druhom mieste skončila a titul najlepšej slovenskej somelierky si odnáša Slavomíra Raškovič spolumajiteľka a hlavná somelierka ikonickej reštaurácie Gašperov mlyn v Batizovciach. Bronzovú priečku obsadil Tomáš Repa somelier spoločnosti Wineplanet.sk .

Somelierskych súťaží sa zúčastňujem pravidelne a na Slovensku som bol druhý krát. Rád by som sa poďakoval celej Asociácii somelierov SR za skvelú organizáciu samotných majstrovstiev ako aj master class, ktoré prebiehali v predvečer súťaže. Tohtoročný test bol naozaj ťažký a pravdupovediac bol som trochu prekvapený, že som sa dostal do finále. Výhru si preto vážim dvojnásobne. Taktiež ma teší, že sa na blížiace sa Majstrovstvá somelierov ČR prihlásili i Slávka Raškovič a Patrícia Bačová a budú tak reprezentovať Slovensko u nás. Všetkým somelierom odporúčam účasť na akejkoľvek somelierskej súťaži, vždy je to veľmi edukatívne a zároveň plné adrenalínu. Ešte raz ďakujem ASSR za veľmi podarené majstrovstvá a teším sa na budúci rok.“ vyjadril sa bezprostredne po vyhlásení výsledkov Martin Parýzek.

Je to moje zatiaľ najlepšie umiestnenie na majstrovstvách. Som veľmi rada, že som sa prebojovala do finále a mohla som absolvovať finálové disciplíny. Súťaž som si neskutočne užila. Cítila som sa ako pri servise v mojom milovanom Gašperovom mlyne.“ tešila sa zo striebornej priečky i titulu naj somelier Slovenska Slávka Raškovič.


V tomto ročníku súťaže predstúpilo pred odbornú porotu 13 somelierov, 6 mužov a 7 žien zo Slovenska a Čiech, od tých najskúsenejších až po študentov, pre ktorých bola táto účasť premiérová. Organizátorom majstrovstiev bola už tradične Asociácia somelierov SR. Otázky do testu i zadanie praktických úloh pripravil skúsený somelier Rasťo Šuták, niekoľkonásobný účastník Majstrovstiev Európy i Majstrovstiev sveta – naposledy vo februári tohto roku v Paríži.


Somelier už dávno nie je len osoba, od ktorej sa čaká, že vie ako dekantovať červené víno, základné údaje o Bordeaux a servis koňaku po večeri.V posledných rokoch k tomu pribudlo neskutočné množstvo nových rozvíjajúcich sa vinárskych regiónov a nové odrody viniča hroznorodého. K tomu nepreberné množstvo destilátov, fancy miešaných nápojov, remeselné pivá. A ešte saké, káva z rôznych pražiarní a kvalitné čaje. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo je profesia someliera taká náročná, k tomu ešte pripočítajte až neuveriteľné číslo nadčasových hodín a ďalšie hodiny venované štúdiu nových produktov. „ komentuje Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR a generálna sekretárka medzinárodnej Association de la Sommellerie Internationale.

Somelierske súťaže sú skvelou príležitosťou nielen na porovnanie vedomostí a zručností somelierov, ale najmä na stretnutia a networking. Držíme palce slovenským kandidátom, ktorí sa prihlásili na Majstrovstvá somelierov ČR už budúci pondelok 9.októbra v Prahe.
Nasledujúci ročník Majstrovstiev somelierov SR bude nominačný na Majstrovstvá Európy.